Terugblik op ons CSRD event

Tijdens de tweede editie van het Digital Business Festival hebben wij samen met de aanwezigen de CSRD-richtlijnen verkent. Hierbij hebben we dankzij de presentaties van de aanwezige experts inzicht gekregen in wat nodig is binnen de hele keten.

Het event heeft de gelegenheid geboden om met collega’s uit het vakgebied te sparren over de implementatie van CSRD in de komende jaren.

Navigeren door de nieuwese europese CSRD wetgeving met CAPE Groep & Carthago ICT

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) gaat verder dan alleen de invloed van jouw eigen organisatie.

Het richt zich op de samenwerking tussen ondernemers in een logistieke keten. De Europese Unie verdeelt deze invloeden in drie scopes. Scope 1 omvat de directe invloed van jouw organisatie op de wereld, scope 2 betreft de indirecte invloed door ingekochte energie voor productie, en scope 3 omvat de indirecte invloed van leveranciers/vervoerders op de wereld, wat jouw productie mogelijk maakt. CSRD-rapportage gaat dus over de hele keten. Het uitwisselen van data is hiervoor cruciaal. 

Inzicht in data van de gehele keten

De CSRD vereist uw organisatie inzichtelijk te maken voor hoeveel uitstoot uw dienst of product verantwoordelijk is. Een groot deel van deze uitstoot valt in die indirecte en ingekochte uitstoot. Dit inzichtelijk maken betekent voor veel organisaties een grote uitdaging.

Het is hier namelijk van belang om niet alleen eigen (directe) data inzichtelijk te maken, maar ook die van andere partijen in de logistieke keten. Dit zorgt voor een grote impact op de logistieke keten waarin uw bedrijf actief is.

3 scopes csrd -cape groep
3 scopes csrd -cape groep

CSRD en ESG

In de wereld van CSRD komt u ook vaak de term ESG tegen. Het voornaamste verschil tussen ESG en CSRD ligt in hun toepassing. ESG biedt met name een framework voor bedrijven om hun duurzaamheidsinspanningen te beoordelen en te verbeteren, terwijl CSRD specifieke eisen stelt aan hoe deze inspanningen gerapporteerd moeten worden.

Meer informatie over de CSRD?

Laatste nieuws

De CSRD digitalisatie

De CSRD digitalisatie

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een belangrijke stap richting transparantie en duurzaamheid in het bedrijfsleven. Maar wat betekent het precies voor jouw organisatie? CAPE Groep organiseert binnenkort een webinar waarin we je alles uitleggen...

Lees meer